top of page

שלושה ימים ללא עישון

 

השיטה לעבור את שלושת הימים ללא קנאביס פשוטה, פעלו לפי התכנית שהכנתם לעצמכם, הקפידו על שיחה יומית עם המלווה והיעזרו בו.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

בעמוד זה נעסוק בקשיים והחששות שעשויים להתעורר בשלושת הימים הללו, היעזרו בו כשתתקלו בהם.

 

אני לא יכול להיות בקרבת קנאביס בלי להתפתות/ לא יכול להיות עם החברים בלי לעשן.

 

אתה יכול בהחלט להיות ליד מעשני קנאביס ולא להתפתות, בשיטת מתוך בחירה אישית לא תידרש להימנע ממפגש עם קנאביס ומעשני קנאביס, ובשלב "חודש ללא עישון" תקבל את כל הכלים להימצא לצד מעשני קנאביס מבלי לעשן בקלות רבה – אך זכור שהמטרה בשלב הזה היא שלושה ימים ללא עישון – לכן בשלב הזה ורק בשלושת הימים האלה אני אבקש ממך לנסות להימצא רוב הזמן בסיטואציות שבהן לא יוצע לך קנאביס, אם בכל זאת תקלע לסיטואציה זכור את הנקודות הבאות:

 

  • לא תמיד היה לך קשה לא להתפתות לקנאביס – ולא תמיד יהיה לך קשה – כל פעם שאתה חושב שתמיד יהיה לך קשה – תקן את המחשבה השגויה לעובדה הנכונה – עכשיו קשה לך לא להתפתות, יכול מאוד להיות שבקרוב ואפילו עוד מספר דקות(!) יהיה לך קל מאוד.
     

  • זכור כי בחרת לעשות הפסקה – זהה שיש צד בך שלא רוצה לעשן, ורק ההרגל והמחשבה שאתה לא יכול גורמים לך לרצות לעשן – תקן את המחשבה "אני לא יכול לעשן" – לעובדה האמיתית – "אני בוחר לא לעשן"
     

  • חברים – אולי אתה חושב שסביבתך "מצפה" ממך לעשן האמת היא ש:
    אתה לא קורא מחשבות ולא יודע מה חבריך חושבים – יתכן מאוד שהם בעצמם שוקלים להפסיק לפעמים ושמאוד יעודדו אותך.

     

  • ספר לסובבים אותך שאתה לא מעשן כרגע ושלא יציעו לך לעשן – אל תפחד מתגובתם ב90 אחוז מהמקרים התגובה תהיה :"למה" – ספר להם שבחרת לעשות הפסקה זמנית - אני בטוח שתתפלא לגלות כמה מחבריך יביעו הזדהות עם מטרתך.

 

 משעמם לי בלי לעשן – אני לא יכול ליהנות בלי לעשן.

 

זה נכון, עישון קנאביס מפחית שעמום בשלבים הראשונים של השימוש – אך למעשה בשימוש כבד קנאביס מגדיל שעמום במידה רבה – פעילויות שנראו מהנות בעבר נראות חסרות טעם ללא העישון – טיול בטבע, ישיבה עם חברים, יציאה למועדון, צפייה בסרט בילוי בים וכו...

תהליך זה הפיך – ובצורה מהירה מאוד – תוך מספר ימים ללא עישון תוכלו לבטל את הקשר שנרקם בין העישון לפעילויות שצוינו למעלה ודומות להן, בנוסף יכולות מסוימות כמו ריכוז מיקוד וזיכרון ישתפרו תוך מספר ימים מהפסקת העישון.
 

בכל אופן הפתרון הוא לחשוב בצורה ספציפית – משעמם לכם – נסו לעשות משהו כדי להפיג את השעמום – תמיד ישנם דברים שתיהנו לעשות ללא עישון – אם לדוגמא בחרתם לראות סרט וקשה לכם להנות ממנו ללא עישון החליפו את המחשבה השגויה משעמם לי בלי לעשן בעובדה האמיתית – כרגע משעמם לי לראות את הסרט הספציפי הזה  - עם או בלי קשר לעישון – זו בעיה הרבה יותר פשוטה וקלה לפתרון – מכיוון שהיא אמיתית ולא מופרזת.

 

אם משעמם לכם ואתם רוצים לעשות משהו – אבל אתם מחליטים מראש שלא תיהנו, בדקו את עצמכם וצאו בכל זאת – במצבים של שינוי הרגלים נגלה הנאות חדשות.

החליפו את המחשבה השגויה "אני לא אצא כי אני לא אהנה גם ככה" – לעובדה האמיתית – "אני רוצה לצאת כי משעמם לי אבל אני חושש שגם שם לא אהנה" – אל תבחרו בכישלון הבטוח – הדבר היחיד שבטוח בללכת על בטוח זה הכישלון!

בכל אופן זכרו שהמטרה בשלב הזה היא רק 3 ימים ללא עישון

 

קשה לי לישון בלי לעשן

 

העובדה היא שקשה לך לישון – עם או בלי קשר לעישון.

הרשה לי להציע לך הסבר חלופי – התרגשות ואדרנלין.

בימים הראשונים ישנם סיכויים גבוהים שתרגישו קושי לישון

קושי זה ינבע מהתרגשות ושמחה מהמצב החדש – במצבי התרגשות הגוף מפריש הורמון שנקרא אדרנלין – הורמון זה ממריץ ומעיר ומקשה על שינה.

 

מצב זה לא קשור ישירות להפסקת העישון – גם אם תעשנו תתקשו לישון – נסו לחשוב על מצבי התרגשות בעברכם – לפני טיסה או חזרה מחו"ל, לפני יום חשוב בעבודה או אירוע מרגש – האם קרה לכם שקמתם מעצמכם לפני השעון בבוקר חשוב שכזה? האדרנלין מקשה על שינה וגורם להרגשת מרץ בגוף שבמידה ולא תהיו מודעים אליה עלולה אף להלחיץ  – דעו שזו תחושה טבעית וחיובית ביותר שנובעת מרגשות חיוביים כמו שמחה והתרגשות.

 

לכן גם אם תישנו פחות לא תסבלו ביום למחרת מעייפות מיוחדת אלא תרגישו מרץ רב בדומה לתחושה שלאחר שתיית כוסות קפה או משקאות אנרגיה מרובים – נצלו את הלילה לקריאה ללמידה או לכל פעילות אחרת עד שתירדמו – זכרו – צריכת קנאביס לא תבטל את השפעת האדרנלין ולא תעזור לכם לישון – במידה ואתם מחפשים פתרון תרופתי היעזרו בכדור שינה.

 

אני לא יכול להירגע בלי לעשן

 

יתכן שבעבר קנאביס עזר לך להירגע – אך כיום קיבלת החלטה להפסיק לעשן – לקחת את ההחלטה במבט כולל על כל תחומי החיים.

 

אני בספק אם במצב כיום קנאביס עוזר לך להירגע, אם פיתחת מצב של עישון כפייתי, העישון רק עוזר להרגיע את הרצון לעשן – ולעתים גורם לעצבנות ולקוצר רוח עד הרגע שאפשר לעשן – ולניכור כלפי אנשים שאינם מעשנים או ש"מפריעים" לעשן – למעשה רוב הסיכויים הם שהעישון הכבד לא רק שלא מרגיע אותך אלא גורם לך סף עצבנות נמוך במיוחד

 

בכל אופן וגם במידה שקנאביס באמת עוזר לך להירגע במצבים מסוימים -  מלבד קנאביס ישנן דרכים רבות אחרות יעילות יותר וארוכות טווח להירגע .

 

  • פעילות ספורטיבית – הליכה, ריצה, שחייה, נסיעה באופניים, חדר כושר, כדורגל, יוגה, ריקוד וכו... – פעילות ספורטיבית מספר פעמים בשבוע עוזרת באופן מוכח וניכר להורדת לחצים, הרגעה, ושיפור המצב רוח באופן כללי לטווח הקצר והארוך.

  • תרגילי נשימה – לטווח הקצר אין פעילות מרגיעה יותר מתרגילי נשימה – מערכת הנשימה היא האחראית על הרגעה בגוף, למשך מספר דקות התרכזו בנשימה, קחו נשימות עמוקות והוציאו אוויר בצורה איטית וארוכה, לאחר מספר דקות תרגישו הרפיה משמעותי.

  • עסקו בכל פעילות שאתם אוהבים – כל פעילות שתתרכזו בה תעזור להרגעה.
     

 

בכל אופן, חשבו בצורה ספציפית ולא כוללנית – החליפו את המחשבה השגויה – "אני לא יכול להירגע בלי לעשן" – בעובדה האמיתית – "כרגע אני עצבני בגלל שקרה לי מקרה X" – ופעלו על מנת לטפל במקרה הנוכחי בזמן אמת, אני בטוח שתוכלו למצוא בקלות דרכים לעבור ברוגע את שלושת הימים הראשונים.

 

בכל אופן זכרו – המטרה היא לעבור שלושה ימים ללא עישון – בוודאי אין לכם בעיה להישאר רגועים ללא עישון 3 ימים בלבד.

 

אני חסר בטחון בלי לעשן – בדיוק עכשיו יש אירוע שאני חייב לעשן בו

 

יכול להיות שבשלב מסוים בחייכם, קנאביס נתן לכם ביטחון עצמי להתמודדות עם מצבים חברתיים, אך בשימוש כבד, לא רק שאינו נותן ביטחון – הוא יוצר תלות שגורמת לך להימנע מהופעה בציבור בלי ההשפעה – וכך לא רק שמוריד את הביטחון הטבעי שהיה לך פעם – אלא גורם לך להתמסטל באירועים שלא היית בוחר להתמסטל בהם – מתוך חוסר ביטחון

 

נסו להחליף את המחשבה השגויה "אני חסר בטחון ללא קנאביס" בעובדה האמיתית –"אני מרגיש חוסר ביטחון לגבי המצב הנוכחי וצריך דרך לפתור את הבעיה".
 

חשבו על כך – אם העישון בא לפתור מצב של חוסר ביטחון, ובחרת להפסיק לעשן תוך התחשבות בכל תחומי חייך – עליך למצוא פתרון למצב הנוכחי.

 

בואו ניקח לדוגמא מצב נפוץ – פגישה עם בן המין השני.

 

באופן טבעי כל אדם, מעשן או לא מעשן חש בהתרגשות וחוסר ביטחון לפני פגישה שכזו – בואו נבדוק 2 אפשרויות לפתרון המצב:

 

  • צריכת קנאביס – לפני הפגישה מעשנים קצת כדי להוריד את ההתרגשות ולהיות יותר "זורמים" – מגיעים לפגישה תחת השפעת קנאביס – קושי להתרכז בשיחה, רצון להגיע למצב שבו יהיה אפשר לעשן, חוסר הבנה עם הצד השני במקרים רבים, עניין פחות בפגישה.
     

  • ניתוח המצב – בודקים מה מלחיץ אותנו בקשר לפגישה – אולי חשש מחוסר התקדמות בשיחה, או ממה יחשוב הצד השני - מנסים להגיע לפתרונות בהתאם – התעניינות בדברי בן\בת הזוג על מנת לפתח את השיחה ושיתוף בחששות על מנת ליצור אווירה פתוחה יותר – לאחר מספר דקות המתח יורד והפגישה מתפתחת לכיוון מעניין

 

אפשר לראות שקנאביס אכן פתר את בעיית הבטחון העצמי לזמן הפגישה – אך הוביל להורדת סיכויי הצלחת הפגישה עצמה ובכך הוריד את הביטחון לפעם הבאה, לעומת זאת ניתוח המצב ומציאת פתרונות מתאימים – תגרום להגדלת סיכויי הצלחת הפגישה והגדלת הביטחון להמשך בכל אופן – למעשה זהו "גלגל" דו כיווני – ככל שתכינו את עצמכם כך תשיגו תוצאות שיעלו את ביטחונכם, וכלל שתעלו את הביטחון על ידי המנעות מהתמודדות על ידי עישון תשיגו תוצאות פחותות, ביטחונכם ירד ותפתחו יותר תלות בעישון.
 

בקשר לאירועים ש"חייבים" לעשן בהם – אין אירוע שחייבים לעשן בו.

 

בדקו את עצמכם בקשר לכל מה שקשור למילים כמו – אין שום חובה לעשן קנאביס בשום מצב, במצב הכי קיצוני ישנה ציפייה מכם שתעשנו וגם הציפייה הזו אינה בהכרח אמיתית למעשה המצב הוא כזה:

 

החליפו את המחשבה השגויה "יש לי אירוע שאני חייב לעשן בו" – לעובדה האמיתית – "יש אירוע שאני חושב שאם אני לא אעשן בו מישהו יחשוב שזה יוצא דופן"

 

התוצאה שתגיע מכך שלא תעשנו באירוע מהסוג הזה תהיה – ישאלו אתכם :"למה אתם לא מעשנים"

 

אכן השאלה הזאת מפחידה – תצטרכו להסביר שבחרתם לעשות הפסקה של חודש מעישון – בוודאי תחששו מתגובת חבריכם – אל תחששו, היא לרוב תהיה חיובית ושונה ממה שציפיתם – אל תקראו מחשבות

 

כפי שבוודאי שמתם לב ישנו מכנה משותף לפיתרון כל החששות – בידוד הבעיה הספציפית.

בשימוש כבד קנאביס משמש כ"תרופת פלא" לשלל בעיות קטנות, כשבוחרים להפסיק – יש לטפל בכל בעיה בפתרון שמתאים לה.

קשה? מסובך? ממש לא – למעשה זוהי הדרך הטבעית ובמהרה כל תהליך כזה הופך לטבעי ולא מודע ואין כל רצון לעשן קנאביס בתגובה לבעיות ללו – בנוסף, התמודדות פרטנית עם בעיית היא גישה בריאה שמביאה להתפתחות וצמיחה אישית במהרה ופתרון חלק מהבעיות לצמיתות.

 

סיכום

1.  הפכו כל מחשבה כוללנית ושגויה למשפט עובדתי בקשר לרגע הנוכחי

דוגמאות:

 

"יש לי אירוע שאני חייב לעשן בו" - יש אירוע שאני חושב שאם אני לא אעשן בו מישהו יחשוב שזה יוצא דופן

"אני חסר בטחון ללא קנאביס" - אני מרגיש חוסר ביטחון לגבי המצב הנוכחי וצריך דרך לפתור את הבעיה

"אני לא יכול להירגע בלי לעשן" -כרגע אני עצבני בגלל שקרה לי מקרה X

"קשה לי לישון בלי לעשן" - קשה לי לישון כרגע

"משעמם לי בלי לעשן" - כרגע משעמם לי לראות את הסרט הספציפי הזה  - עם או בלי קשר לעישון

"אני לא יכול לעשן" -אני בוחר לא לעשן במשך חודש

"תמיד יהיה לי קשה לא לעשן" -עכשיו קשה לי לא לעשן, לפעמים בכלל לא בא לי לעשן.

"אני לא אצא כי אני לא אהנה גם ככה" -אני רוצה לצאת כי משעמם לי אבל אני חושש שגם שם לא אהנה

 

2.אל תאמינו למחשבות שכוללות את המילים – "תמיד", "צריך" "חייב".
 

3. אל תקראו מחשבות – אין לכם דרך לדעת מה אדם אחר חושב.
 

4.אל תניחו הנחות! ואל תנבאו הנאה – עדיף לקחת את הסיכוי ליהנות ולהצליח מאשר להיות בטוח בכישלון והשעמום – תהיו מופתעים כמה אפשר הזדמנויות מחכות בחוץ.


5. במקרים של התרגשות וחוסר ביטחון – אמצו גישה של הכנה מראש על מנת להעלות את סיכויי ההצלחה


6. . זכרו – המטרה בשלב זה היא לא לעשן 3 ימים בלבד! היעזרו בכלים שקיבלתם בשלב זה – בהמשך תקבלו כלים נוספים

 

 

*בסוף קריאת השלב וגיבוש התוכנית כתבו לעצמכם:

למה אני מפסיק לעשן לחודש.

במה זה יעזור לי.

מהם הדברים שאני מתכוון לעשות עם הזמן שלי כדי לתרום לעצמי.

מהם הקשיים שאני צופה.

איך אתמודד איתם.

מיהו המלווה שלי.

איך איעזר בו.

bottom of page